Kuskus jednoduše a zdravě

Aktualita: 11.07.2014

Kuskus, semolinová těstovina, těstovina z tvrdozrnné pšenice, mající své kořeny v severní Africe, přesněji Maroku. Zde se ještě podle tradičních receptur namáčí pšenice ve slané vodě, aby se pak ručně prosela na malá zrnečka, která se vaří a suší na slunci. Následně získává kuskus svou konečnou podobu. Protože se jedná o postup, při kterém potřeba celé řady rukou, příprava se stává obřadním procesem celé vesnice.

Kuskusu existuje na několik druhů, pro naše zdraví je však nejlepší kuskus celozrnný. Čím více vlákniny, tím nižší glykemický index, tím je naše hladina krevního cukru stabilnější, tím jsme pak také vyrovnanější a klidnější, s pocitem příjemné sytosti. Dále ráda připomenu, že celozrnné výrobky ukrývají mnohem více minerálních látek, oproti těm, které jsou vyrobeny z vysoce opracované pšenice.

Příprava kuskusu je velice jednoduchá, stačí jej nasypat do misky, zalít vroucí vodou, případně dobrým Bio bujónem, přikrýt pokličkou a po 10 minutách, poté, co kuskus absorbuje veškerou vodu, přimísit do změklé pochoutky cokoli, co máme rádi. Servírujeme jej jako přílohu, případně pak hlavní pokrm, na sladko i slano. Hodí se téměř k čemukoli, dokonce i jako zavářka do polévky, místo obyčejných bílých nudlí.

Proto se nebojme experimentovat. Například čajovny nabízejí netradiční dobroty. Ať už výtečný hummus, některé také vegetariánské sushi, jiné právě kuskus, s balkánským sýrem, červenou fazolkou, kukuřicí a hráškem. Sladká varianta pak čítá kokos a meruňky. 

Nezapomínejme, že jídlo by mělo být sdíleno, stejně tak chystáno s láskou. Veškerá energie, kterou do jídla vložíme, se nám několikanásobně vrátí. V současné době tomu všemu přikládáme tak malý význam, naše babičky by však mohly vyprávět. Vše je zde energií, proto zde sdílejme a vařme tu šťastni. Obestřeni vším klidem, bez nejmenšího stresu a spěchu. Je tolik krásné se tu posadit a vnímat jednotlivé chutě, které tu uspokojí každý z našich chuťových pohárků. Užívejme i vůně, které výsledný efekt dotvářejí. Jídlo je dar a jídlo, které tu pro nás někdo uchystal, darem dvojnásobným.

Další aktuality

registrace
Aktuálně
  • Vánoční cukroví vánoce 2017Vánoční cukroví vánoce 2017

    Opět se nám blíží vánoce a my přicházíme již tradičně s nabídkou našeho vánočního cukroví. Na jaké druhy se můžete těšit? vanilkové rohlíčky, kokosové jazýčky, linecké hvězdičky s marmeládou, úlky s...


  • Rozšíření e-shopuRozšíření e-shopu

    Na základě poptávky jsme rozšířili sortiment jak v kamenném obchodě tak v e-shopu o ekodrogerii. Jde především o zboží, které je šetrnější k životnímu prostředím, ale taky hlavně neobsahují chemii a l...


  • Milujeme kokosový olejMilujeme kokosový olej

    1. Přírodně bělí zuby Když vstanete, hned nalačno si do pusy dejte lžíci panenského kokosového oleje a převalujte ho v ústech – deset, patnáct minut. Olej postupně v ústech zhoustne a zbělá. Říká se ...


  • Tonometr YUWELL YE-660BTonometr YUWELL YE-660B

    Zařadili jsme do prodeje tonometr společnosti Yuwell YE-660B  od předního světového výrobce zdravotnické techniky YUWELL s easy manžetou pro nekomplikované zdravotní stavy s pamětí pro 74 měření tlaku...


  • Graviola bojuje proti rakoviněGraviola bojuje proti rakovině

    Annona muricata je malý, bohatě rozvětvený strom, jehož plod má podobu zelené 20-30 cm dlouhé protáhlé koule s měkkými ostny. Český název je láhevník ostnitý, u nás je známá spíše jako Graviola, v růz...


Graviola 250 ml

Graviola 250 ml

129 Kč
143 Kč
Sezamový olej 500ml

Sezamový olej 500ml

99 Kč
112 Kč
Čekankový sirup

Čekankový sirup

195 Kč
208 Kč