Karob versus kakao

Aktualita: 14.12.2013

Stálezelenou dřevinu Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a známou také jako svatojánský chléb nebo rohovník znali a využívali už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku.

Karob se získává z tmavohnědých lusků tohoto stromu a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

V potravinářském průmyslu se zpracovává jak lusk tak i dužnina plodu. Ze semen se vyrábí rohovníková guma. Ta slouží jako přírodní stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo v potravinářském průmyslu. Z lusku této rostliny se vyrábí karobový prášek, který má hnědou barvu. Lusk je nejprve usušen a poté mlet na jemný prášek, který se díky své konzistenci, podobné barvě a chuti může použít jako náhrada za prášek kakaový.

Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Karob je proti kakaovému prášku až sedmkrát méně tučný a obsahuje až o třetinu méně kalorií. Proto si ho s chutí můžou dopřát i ti kdo drží dietu. Zatímco kakao obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou a pro zdraví mnohem příznivější náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat také alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.

Karob má široké možnosti využití. Používá se především na výrobu sladkostí jako jsou tyčinky, oříšky obalené v karobu, karobové čokolády, která je vhodná zejména pro alergiky, protože neobsahuje kravské mléko.

Další aktuality

registrace
Aktuálně
  • Vánoční cukroví vánoce 2017Vánoční cukroví vánoce 2017

    Opět se nám blíží vánoce a my přicházíme již tradičně s nabídkou našeho vánočního cukroví. Na jaké druhy se můžete těšit? vanilkové rohlíčky, kokosové jazýčky, linecké hvězdičky s marmeládou, úlky s...


  • Rozšíření e-shopuRozšíření e-shopu

    Na základě poptávky jsme rozšířili sortiment jak v kamenném obchodě tak v e-shopu o ekodrogerii. Jde především o zboží, které je šetrnější k životnímu prostředím, ale taky hlavně neobsahují chemii a l...


  • Milujeme kokosový olejMilujeme kokosový olej

    1. Přírodně bělí zuby Když vstanete, hned nalačno si do pusy dejte lžíci panenského kokosového oleje a převalujte ho v ústech – deset, patnáct minut. Olej postupně v ústech zhoustne a zbělá. Říká se ...


  • Tonometr YUWELL YE-660BTonometr YUWELL YE-660B

    Zařadili jsme do prodeje tonometr společnosti Yuwell YE-660B  od předního světového výrobce zdravotnické techniky YUWELL s easy manžetou pro nekomplikované zdravotní stavy s pamětí pro 74 měření tlaku...


  • Graviola bojuje proti rakoviněGraviola bojuje proti rakovině

    Annona muricata je malý, bohatě rozvětvený strom, jehož plod má podobu zelené 20-30 cm dlouhé protáhlé koule s měkkými ostny. Český název je láhevník ostnitý, u nás je známá spíše jako Graviola, v růz...


Graviola 250 ml

Graviola 250 ml

129 Kč
143 Kč
Sezamový olej 500ml

Sezamový olej 500ml

99 Kč
112 Kč
Čekankový sirup

Čekankový sirup

195 Kč
208 Kč