Správné tuky tělu pomáhají

Aktualita: 11.03.2014

Konzumace tuků bývá často spojována s nadváhou a nezdravým životním stylem. Ale není to tak docela pravda. Tuky patří mezi hlavní živiny člověka a jsou nejvydatnějším zdrojem energie, umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E, K z potravy. Jsou součástí všech buněk organismu. Jsou potřebné k tvorbě hormonů a buněčných membrán. Podílejí se na správné funkci kůže a nervové tkáně. Prodlužují doby srážení krve, mají vliv na udržování správné teploty těla a na řadu dalších procesů v našem těle.

Zdravý člověk s ohledem na věk a životní styl by měl spotřebovat v celodenní stravě asi 60 až 100 g všech tuků! A myslím skutečně všech, je potřeba tam započítat také ty skryté, o kterých si často ani neuvědomujeme, že v potravinách jsou. A z tohoto množství by měla být většina tuků nenasycených, a to ještě ve správném poměru obsažených mastných kyselin.

Všichni, kdo měli ve škole biologii vědí, že tuky se skládají z mastných kyselin. Ty se liší chemickou strukturou a tedy i chováním v lidském těle a jsou dvojího druhu - nasycené a nenasycené.

Nadbytek nasycených mastných kyselin je příčinou vzniku aterosklerotických změn na cévách a zdrojem cholesterolu. Jsou obsaženy především v potravinách živočišného původu. Určitě pro vás není novinkou, že nadměrná konzumace živočišných tuků velmi zásadně přispívá k cévním onemocněním, Alzheimerově chorobě a rakovině.

Nenasycené mastné kyseliny se dělí se na dvě podskupiny. Ta první zahrnuje tuky jednoduché nenasycené, které obsahují zejména omega-6 kyseliny. Ty našemu tělu pomáhají, snižují nebezpečnou LDL složku cholesterolu a chrání tak před rozvojem aterosklerózy. Sem patří například olivový, slunečnicový, sojový či kukuřičný olej. Omega-6 mastné kyseliny potřebujeme, ale je velmi důležité, aby byly v rovnováze s druhou skupinou olejů, které se nazývají esenciální tzn. nepostradatelné omega-3 mastné kyseliny.

Správně bychom měli jíst přibližně 3-5 x více omega-6 než omega-3 mastných kyselin. Ale bohužel v současné době je to asi 25 x více, čímž se náš organismus překyseluje a nadbytek omega-6 tuků ve stravě podněcuje v těle tvorbu zánětů, které jsou podhoubím pro rakovinné bujení a různé jiné potíže.

Velkou zásobárnou omega-3 esenciálních kyselin jsou mastné ryby, například losos, makrela, sardinky nebo tuňák. Kdo nemá ryby rád, může je nahradit některým z olejů s vyváženým složením obou esenciálních kyselin, vhodným množstvím ořechů nebo semen. Dalším důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin je například řepkový, sezamový nebo konopný olej, všechny lisované za studena.

Tyto oleje se hodí výhradně pro studenou kuchyni, s výjimkou odrůdy řepkového oleje z kontrolovaného švédského hospodářství, který dobře snáší vysoké teploty a nepřepaluje se. A je dokonce certifikován také pro malé děti a alergiky.

Dostatek omega-3 mastných kyselin obsahuje také většina ořechů, zejména vlašské, dále semena šalvěje, dýňová, konopná a slunečnicová semena, listová zelenina, pšeničné klíčky, sezam a řada dalších oříšků a semen.

Tuky pro správné fungování těla nezbytně potřebujeme. Hlavní problém je ale v tom, že tuků obecně konzumujeme v naší stravě příliš mnoho. A navíc je převážná většina právě nasycených, což jsou přesně ty, které se IHNED stěhují do tukových zásob, pokud je nespotřebujeme. Takže na růstu našich tukových polštářů se podílí nejvíce sádlo, škvarky, tučné uzeniny a maso, tučné mléčné výrobky a máslo. Jen máslo je vhodné ke každodenní konzumaci, v malém množství neškodí a obsahuje vitamín A a D. Zato nenasycených mastných kyselin, které si tělo samo vyrobit nedokáže, máme zoufalý nedostatek.

Pozor bychom si měli dávat také na tuky ztužené. Při umělém ztužování tuků totiž dochází ke změně struktury nenasycených mastných kyselin a tedy i biologických vlastností. Vznikají mimo jiné takzvané  transmastné kyseliny, které ztrácejí zdraví prospěšné vlastnosti a naopak člověku škodí. Ztužením se molekulová stavba oleje změní natolik, že naše tělo tento tuk nedokáže rozložit a pro sebe využít, dokonce ho již ani nevyloučí. Ten je pak krevním řečištěm zanesen až do cév, kde se ukládá na jejich stěnách. Výsledkem jsou zanesené, sklerotické cévy. Ztužené tuky s obsahem transmastných kyselin najdeme zejména v emulgovaných a pokrmových tucích nebo v různých potravinářských výrobcích, které ztužený tuk obsahují.

Ve vyváženém jídelníčku by se měly objevovat alespoň dvakrát týdně mastné ryby a denně hrst ořechů nebo semen. Masu není třeba se vyhýbat, jen dávejte přednost libovému a bílému masu bez viditelných tučných částí. Mléčné výrobky jsou vhodné se sníženým obsahem tuku, ne však za cenu mnoha špatných „éček“. Vyhýbat bychom se měli smaženým jídlům, uzeninám a fast foodům.

Místo jíšky lze zahustit hraškou, škrobem, strouhanými bramborami, suchým chlebem, vločkami nebo záklechtkou, jak to dělávaly naše babičky. Zajímavou chuť vařeným bramborám místo másla dodá jogurtová zálivka s hořčicí, nasekanými okurkami nebo cibulí.

Další aktuality

registrace
Aktuálně
  • Vánoční cukroví vánoce 2017Vánoční cukroví vánoce 2017

    Opět se nám blíží vánoce a my přicházíme již tradičně s nabídkou našeho vánočního cukroví. Na jaké druhy se můžete těšit? vanilkové rohlíčky, kokosové jazýčky, linecké hvězdičky s marmeládou, úlky s...


  • Rozšíření e-shopuRozšíření e-shopu

    Na základě poptávky jsme rozšířili sortiment jak v kamenném obchodě tak v e-shopu o ekodrogerii. Jde především o zboží, které je šetrnější k životnímu prostředím, ale taky hlavně neobsahují chemii a l...


  • Milujeme kokosový olejMilujeme kokosový olej

    1. Přírodně bělí zuby Když vstanete, hned nalačno si do pusy dejte lžíci panenského kokosového oleje a převalujte ho v ústech – deset, patnáct minut. Olej postupně v ústech zhoustne a zbělá. Říká se ...


  • Tonometr YUWELL YE-660BTonometr YUWELL YE-660B

    Zařadili jsme do prodeje tonometr společnosti Yuwell YE-660B  od předního světového výrobce zdravotnické techniky YUWELL s easy manžetou pro nekomplikované zdravotní stavy s pamětí pro 74 měření tlaku...


  • Graviola bojuje proti rakoviněGraviola bojuje proti rakovině

    Annona muricata je malý, bohatě rozvětvený strom, jehož plod má podobu zelené 20-30 cm dlouhé protáhlé koule s měkkými ostny. Český název je láhevník ostnitý, u nás je známá spíše jako Graviola, v růz...


Graviola 250 ml

Graviola 250 ml

129 Kč
143 Kč
Sezamový olej 500ml

Sezamový olej 500ml

99 Kč
112 Kč
Čekankový sirup

Čekankový sirup

195 Kč
208 Kč